De familiefilms gedigitaliseerd

 

Zo’n 10-15 jaar geleden heb ik een aantal oude videobanden en Super 8 films om laten zetten naar DVD’s. Want inmiddels was de Super 8 projector kapotgegaan en afgevoerd, en begrepen we dat videobanden niet het eeuwige leven zouden hebben. Familiefilms en reizen werden zodoende door het omzetten gered van de vergetelheid. Inmiddels is het bekend dat DVD’s ook geen blijvers zijn. Tijd om weer een volgende conversie te gaan doen: alles omzetten naar het digitale bestand MP4. Want dat is volgens de experts de beste extensie om toekomstige veranderingen aan te kunnen. Nu ik foto organizer ben, en ik door mijn klanten en mijn lidmaatschap van The Photo Managers vaak te maken krijg met dit soort zaken, is het voor mij een kleine stap geworden om zo’n conversie project aan te pakken.

Eerst heb ik alles geïnventariseerd. Wat is er, wat is de ‘drager’, wat staat erop? Als dat laatste niet duidelijk was, door bijvoorbeeld geen titel op de hoes, heb ik met behulp van een oude Super 8 viewer (die had ik daar speciaal voor bewaard) en een oudere MacBook met een DVD ingang alles kunnen inventariseren. De videobanden hadden gelukkig titels, en van die videobanden was een deel al op DVD gezet. De volgende stap: bepalen welke films er ‘gered’ moeten worden voor de volgende generaties. Welke is echt de moeite waard, zoals beelden van ons leven in Mozambique (ook al zijn ze wat vaag), en wat niet, zoals een korte film van alleen maar de bekende gebouwen in Florence. Oude films hebben meestal geen goede kwaliteit meer, maar oude familiefilmpjes, hoe vaag dan ook, zijn het echt waard om te bewaren. Zeker als er ook nog straatbeelden op staan. En beelden van een vroegere stadstrip zijn eigenlijk alleen maar leuk als er ook mensen op staan, en je kunt zien hoe het leven er toen aan toe ging. Dat was in het geval van Florence niet zo.

HET DIGITALISEREN

Toen het voor mij duidelijk was welke films gedigitaliseerd moesten worden, heb ik enkele videobanden naar Trigger in Amsterdam gebracht, mijn professionele partner voor digitale omzettingen. Tijdens de laatste conferentie van The Photo Managers heb ik kennis gemaakt met collega foto organizer en conversie expert Becky Ball. Zij was bereid mij op afstand te helpen met de DVD’s. Met de juiste programma’s heb ik zelf de DVD’s om kunnen zetten naar MP4 bestanden. Ook dat zou Trigger gedaan kunnen hebben, maar ik vind het fijn om, als het enigszins mogelijk is, kleine partijen zelf te kunnen doen. Ik wil geen conversie specialist worden, maar vind het wel belangrijk om te weten wat er nodig en mogelijk is.

Ik ben erg blij dat ik dit eigen project klaar heb. Alles is nu uitgezocht en de belangrijkste beelden zijn ‘safe’. Op een externe harde schijf (EHS), die ik BeeldBank Massaro heb genoemd, staan nu alle MP4 bestanden. En ze staan natuurlijk ook nog op twee back-ups. De meeste oude videobanden, Super 8 filmspoelen en DVD’s heb ik weggegooid. Op een enkele na, die bewaar ik als ‘vintage’ voorbeeld.

Ik heb nu nog twee grote spoelen met Super 8 films, waar ik indertijd geen DVD van heb laten maken. Ik twijfelde toen al of ik dat wilde. Het zijn films van reizen naar de USA (een rondreis) en naar Egypte (alle culturele plekken). Omdat ik toen echt ‘reportages’ maakte, denk ik dat ze een beetje saai zijn. Bovendien heb ik er mooie fotoboeken (plakboeken) van. Ik ga ze eerst nog eens bekijken op een viewer, en besluit dan of ze mogen blijven – en door Trigger omgezet worden naar een MP4 bestand.

  

Dus… heb je nog:

  • Oude (familie)films: 8 mm, 9,5 mm, 16 mm, Super 8
  • Videobanden: VHS, S-VHS en VHS-C, Video 8, Hi8, Digital 8, miniDV, DVD
  • Professionele tapes als V2000, Betamax , Betacam , Digital Betacam , DV large , HDV , DV Cam , XD Cam , Umatic , DVC Pro 25 , DVC Pro 50
  • Dia’s (al dan niet ingeraamd): 24×26 mm, 16×24 mm, 6 x 6 cm, 4 x 4 cm, glasdia’s
  • DVD’s met films en foto’s….
  • Negatieven: kleinbeeld 24×36, APS, 16×30, pocket 13×17, halfkleinbeeld 16×24, glasnegatieven, Instamatic negatieven, Kodak disc negatieven en Vlakfilm negatieven

Dan help ik je graag om uit te zoeken wat gedigitaliseerd moet worden! En zorg ik er ook voor dat dat gebeurt.

Bij Trigger breng ik overigens ook grote partijen analoge foto’s die gedigitaliseerd moeten worden. Kleine partijen doe ik zelf op een speciale fotoscanner, maar is het een grote partij of een groot boek van een klant, dan breng ik het weg. Wil je al je foto’s gedigitaliseerd hebben, en heb je alle of de meeste negatieven nog? Overweeg dan de mogelijkheid om de negatieven te laten scannen. Het zijn tenslotte de originele opnames. Kleine partijen negatieven kan ik zelf doen, grotere partijen en speciale formaten laat ik bij Trigger doen.

Van onze periode in Mozambique, waarvan de foto’s inmiddels allemaal bruin gekleurd zijn, ga ik de negatieven (laten) inscannen. Om vervolgens een mooi fotoboek met foto’s met de oorspronkelijke kleuren te maken.