Over de plek van je foto’s en de CO2 voetafdruk


Waar zijn je foto’s?

Foto’s, je maakt ze misschien met een digitale camera, maar waarschijnlijk vooral met je smartphone. En dan, wat doe je er dan mee? Verbind je de camera of telefoon met je computer en zet je de foto’s in een map? Of komen de foto’s in een Fotoprogramma te staan? Zowel Windows als Apple hebben het programma ‘Foto’s’, waar je foto’s misschien in staan zonder dat je dat zelf weet of hebt besloten.

Of maak je – zoals velen -gebruik van een cloudservice, zoals Google Foto’s of iCloud, en hoef je eigenlijk niets te doen – want de foto’s komen automatisch overal te staan. Dat laatste, dat gemak van het niets hoeven doen, én het onbegrensd opslaan, is vaak de reden dat mensen voor een cloudservice kiezen. Maar het gevaar is dat al die foto’s binnenstromen en je er geen grip meer op hebt. En het gevaar is ook, dat je denkt dat die cloud een back up is, en dat is niet zo. Het kán een extra back up zijn, maar het is vooral een synchroniseerhulp.

Wat ook nog mogelijk is, is dat je je foto’s op een externe schijf hebt staan, om je computer niet te ‘zwaar’ te maken. Dan zet je, als het goed is, regelmatig foto’s op die schijf (via je computer). Van die schijf kun je dan ook heel makkelijk een extra backup maken, iets wat je ook moet doen als je foto’s op je computer en/of in een cloud staan.

Foto’s die je van anderen krijgt, via bijvoorbeeld WhatsApp, e-mail of Dropbox: zorg dat je de foto’s die je wilt houden bij je eigen verzameling zet door ze te downloaden of te verplaatsen.

Wéét waar je foto’s staan en bedenk of je dat prettig vindt. Wil je je foto’s vaak bekijken of wil je ze gewoon netjes opgeruimd hebben? Een fotoprogramma geeft je de gelegenheid om op allerlei manieren je foto’s te verzamelen, te bewerken, te bekijken en er wat leuks mee te doen, zoals fotofilmpjes. Of hoeft dat niet voor jou, ben je meer van geordende mapjes in de Verkenner/Finder.

 


Digitale CO2 voetafdruk

Als je gebruik maakt van een cloudservice, worden jouw foto’s continu gesynchroniseerd van en naar jouw computer, telefoon en eventuele andere apparaten. Dat gebeurt in grote datacenters, met enorme computers die 24 uur per dag staan te ‘draaien’. En deze datacenters slurpen energie en stoten nog méér CO2 uit dan het vliegverkeer. 100 GB in de cloud betekent 200 kg CO2 uitstoot. En 100 GB – dat zijn ongeveer 25.000 foto’s. (Voor e-mails die in clouds bewaard blijven geldt hetzelfde; een enkele e-mail kan 5 tot 50 gram CO2 uitstoot hebben).

Wil je graag – toch – gebruik maken van een cloud, besef dan dat elke foto energie kost. Dus hoe minder foto’s je opslaat, hoe minder CO2 uitstoot. En dat filmpjes nog meer energie kosten, kun je je wel voorstellen. Begin dus vooral eens met het opschonen, verminderen van je foto’s en filmpjes. Als je bijvoorbeeld de dubbelen eruit haalt, kan dat al 20% schelen. En er is een regel, dat 20% van je foto’s 80% van de herinneringen bepalen. Dan zou 80% van je foto’s volgens die regel wegkunnen…. Het opruimen heeft veel voordelen; je hebt meer overzicht, kunt sneller terugvinden, de foto’s nemen minder ruimte in én je zorgt voor minder CO2 uitstoot.

Ik maak zelf minimaal gebruik van een cloud. De iCloud gebruik ik alleen voor mijn contacten (adresboek) en ik gebruik de Dropbox om bestanden waar ik mee werk, zowel in mijn studio als thuis te kunnen gebruiken. Ik heb ook veel bestanden, o.a. al mijn foto’s, op een ‘Studio’ schijf staan, die in mijn ‘heen-en-weer-tas’ zit.

Ik maak mijn foto’s met mijn iPhone of soms met een camera en zet ze via een kabel op mijn Apple computer. Daar organiseer ik ze in het Foto’s programma en ik heb back-ups op externe schijven. Voor mij voelt en werkt dat goed. Op mijn iPhone laat ik de foto’s staan die ik graag bij me wil hebben. Als ik ze over heb gezet naar mijn computer, dat doe ik met regelmaat, haal ik een groot deel van die foto’s van mijn telefoon. Ik maak best veel foto’s, en wil ze op mijn telefoon opgeruimd houden. Als ik daar wat mee achter loop, ga ik er echt even voor zitten.

De digitale mogelijkheden zijn oneindig, maar net als bij het vliegen, moeten we een stap terug gaan doen. En alle beetjes helpen. Laten we dat ook met onze foto’s doen. En er dan op een overzichtelijke manier van genieten!
Heb je er vragen over, of kan ik je misschien helpen met een stap, stuur me een e-mail.