Recycling en upcycling, wat kun je zoal doen?

Als je met organizen, opruimen, ontspullen, ruimte maken bezig bent, denk je misschien ook aan recycling. Spullen en materialen weggooien hoef je niet zomaar te doen. Ik ben geïnteresseerd en actief in:

  • Hergebruik (gebruikte spullen een nieuw leven geven)
  • Recycling (nieuwe grondstof maken van gebruikt materiaal)
  • Upcycling (nieuwe spullen maken van gebruikt materiaal)

Ik geef je graag tips en advies! Op deze pagina staan adressen en ideeën waarmee ik je graag op weg help. En wil je eerst nog even flink opruimen, dan doen we dat eerst!

Recycling kunst van Henk Hannemann    Recycling. Een grote berg oud ijzer.

HERGEBRUIK

  • Stichting Gered Gereedschapwww.geredgereedschap.nl  De Stichting biedt praktische ontwikkelingshulp door het inzamelen, opknappen en versturen van gereedschap naar ontwikkelingslanden. Met gerecycled handgereedschap, naaimachines en werkplaatsmachines helpt Gered Gereedschap technische scholen en startende ondernemers. Gered Gereedschap verzamelt het benodigde gereedschap via  diverse inzamelpunten en knapt het in verschillende werkplaatsen op.
  • Stichting Inzameldoelen – www.inzameldoelen.nl  De Stichting is opgericht door collega-organizer Ingeborg Koot, en geeft een platform in de vorm van een website met adressen waar je goederen kunt brengen.  De organisaties die je vindt op de site, verzamelen goederen en zorgen dat jouw overbodige spullen terechtkomen bij mensen die het goed kunnen (her) gebruiken. Of ze verkopen de spullen en de winst doneren ze aan goede doelen.

RECYCLING

  • Kennisdossier over plastic afval en plastic recycling: www.energievergelijk.nl/onderwerpen/plastic-afval
  • Wecycle www.wecycle.nl  Wecycle is een organisatie met inzamelpunten bij zo’n 2.500 supermarkten. Je kunt er oude mobieltjes, lege cartridges, afgedankte electrische apparaten en energiezuinige lampen inleveren. Op de website kun je de inleveradressen en informatie over andere mogelijkheden vinden.

UPCYCLING

  • Loopalife www.loopalife.com  Loopalife maakt mooie en duurzame kleding van (jouw) oude truien. Er komen geen andere grondstoffen, water of chemicaliën aan te pas. Super duurzaam dus.
  • Van Hulleywww.vanhulley.nl  Van Hulley is een webshop waar je van een oud overhemd een boxershort of kinderpyjama kan laten maken. “Bijna iedereen heeft wel een overhemd in de kast hangen die niet meer gedragen wordt. Van dat materiaal kunnen wij weer iets moois maken.” De vrouwen in het naaiatelier doen bij Van Hulley werkervaring op en volgen een mbo-entreeopleiding aan het ROC.
  • Shirt Bag www.shirtbag.nl en www.etsy.com  Een creatieve ondernemer maakt nieuwe produkten van oud en afgedankt materiaal, zoals tassen van T-shirts en vlaggenlijnen van reststoffen.