foto’s ORDENEN

Heb je ook nog veel foto’s in albums, in dozen, in lades, op zolder wachtend om uitgezocht en eventueel gedigitaliseerd te worden? De albums kijken je aan, de stapels knagen aan je geweten … En ondertussen blijven de foto’s verstopt in de dozen zitten. Gek toch, want als je aan jou of een willekeurig persoon vraagt wat je in ieder geval meeneemt bij brand in huis zijn het… de foto’s! Tijd om ze te gaan ordenen.

In Nederland worden jaarlijks miljarden digitale foto’s gemaakt en zijn ze op computers, mobiele telefoons, tablets of in een ‘cloud’ opgeslagen. Help, waar zijn ze! Herken je dat? Wil je graag dat er iets met die foto’s gebeurt? Op een gegeven moment raakt de opslag vol, gebeurt er misschien iets met de apparaten of laat de ‘cloud’ het afweten. Tijd om ermee aan de slag te gaan, zodat ze eindelijk uitgezocht zijn en je er iets leuks mee kunt doen! Hier zijn alvast wat handige foto-tips.

Foto's ordenen: Geordende pakjes met foto's in een doos  Foto's ordenen: Oude fotoboeken, onderdeel van expositie Erik Kessels

Het doel is om díe foto’s te bewaren, díe te kiezen, die de meeste waarde voor je hebben, en ze ook veilig te stellen voor de volgende generaties. En om er vooral ook nú plezier van te hebben. Als je foto’s georganiseerd zijn, heb je er sowieso al veel meer plezier van, omdat je ze snel kunt terugvinden. Ik vind het heel leuk om mee te denken over een manier om meer te doen met de foto’s – als ze eenmaal georganiseerd zijn. Zie hiervoor ook bij Foto’s zijn verhalen.

aan de slag

Weet je niet hoe te beginnen, wil je het graag samen doen of wil je het zoveel mogelijk uit handen geven? Zie verder op deze pagina voor de drie mogelijkheden DIY-DWY-DFY om je foto’s te ordenen. Ik ben vertrouwd met het werken op een iMac, Macbook en met een iPhone en met slimme programma’s om te sorteren en te bewerken. Ik heb ook genoeg ervaring met een PC en Android smartphone. Ik heb allerlei apparatuur en mogelijkheden om digitale foto’s over te zetten en ik heb een scanner om analoge foto’s te digitaliseren. Heb je nog oude videobanden, smalfilms, dia’s, etc.? Ik kan ervoor zorgen dat ook die gedigitaliseerd worden, zodat ze voor volgende generaties bewaard blijven. Lees ook mijn blog hierover.

Bedrijven kan ik helpen met het opruimen, aanvullen en structureren van de beeldbank – zodat de juiste foto’s goed gearchiveerd en toegankelijk zijn. Vooral creatieve bedrijven hebben veel baat bij een goed werkend beeldarchief.

Foto's ordenen: Externe harde schijf, back-up maken van digitale foto's  Foto's organiseren: Foto's met tabkaarten in doos


Samen met mij kun je op drie manieren je foto’s ordenen:

diy – do it yourself

Starthulp voor doe-het-zelvers, voor zowel geprinte als digitale foto’s. Wil je het fotoproject, bijvoorbeeld het organiseren van al jouw digitale foto’s, het liefst zelf doen, maar heb je nog wat advies nodig of een stappenplan? Dan is dit DIY pakket een goede oplossing. Meestal zijn één of twee adviesgesprekken van 1 á 2 uur voldoende. Dat kan in mijn studio, bij jou thuis of via Skype of Zoom. Een stappenplan schrijf ik na het eerste gesprek. Je kunt ook deelnemen aan één van mijn workshops, eventueel in combinatie met werkmiddagen.

Een andere mogelijkheid is, om het hele proces van het organiseren van je foto’s stap voor stap te doorlopen aan de hand van een cursus van de Foto Organizers Nederland. Samen met collega’s heb ik deze cursussen geschreven. Je kunt een cursus aankopen en vervolgens in je eigen tempo doen.


dwy – do it with you

Zie je er heel erg tegenop of heb je misschien te weinig technische kennis, dan is het een goed plan om het samen te doen. We bespreken je wensen en ik maak een plan van aanpak. We gaan in fases aan de slag; ik kom naast je zitten (of we werken via Skype of Zoom) om een aantal onderdelen samen te doen. Je krijgt huiswerkopdrachten tussendoor en ik hou de vinger aan de pols. Het huiswerk en volgende afspraken helpen je als ‘stok achter de deur’ om je project af te krijgen.


DFY – DONE FOR YOU

Heb je zelf niet de tijd of energie om aan de slag te gaan, maar wil je wel heel graag je fotoproject klaarhebben? In dat geval ga ik het voor jou doen.
Het kan om het hele project gaan of om een deelproject. Een voorbeeld van een deelproject kan zijn ‘alles geordend in jaarmappen en ontdubbelen’ waardoor het een behapbare hoeveelheid is geworden en jij zelf verder gaat met bijvoorbeeld het maken van submappen. Dat laatste kun je overigens ook door mij laten doen, gevolgd door het maken van foto albums. Of ik neem alle dozen, albums en schijven mee en ga alles uitzoeken en ordenen. In goed overleg natuurlijk. Ik maak een plan, documenteer alles, ik hou je op de hoogte van de stand van zaken. Alles met zorg voor het materiaal en rekening houdend met je wensen.


Voor ‘DWY‘ en ‘DFY‘ is een bespreking (ter plekke) nodig, om wensen, mogelijkheden en ideeën te inventariseren. Voor die inventarisatie reken ik de tijd die nodig is.
Mijn uurtarief is € 75,- (dit is incl. BTW). Bij reistijden langer dan een half uur reken ik een klein bedrag aan reiskosten.

‘DIY’ of ‘DWY’ is ook mogelijk op afstand, via Skype of Zoom bijvoorbeeld. Ik heb al een aantal projecten geheel op afstand gedaan, ook met klanten in het buitenland.

Voor bedrijven is mijn uurtarief vanaf € 85,- (excl. BTW). Als het een opdracht is met een duidelijke omvang en afspraken, kan ik een projectprijs maken.


Wil je graag aan de slag met mij?  Laten we eerst even kennismaken per telefoon of via videobellen, dat is gratis. Stuur me een e-mail, dan doe ik een voorstel voor een moment daarvoor.