Het verhaal van de poster

Poster The Many Lives of Erik Kessels

Het verhaal van de poster – Erik Kessels op TMP Conference 2022 in Denver

April 2022.

In 2017 zag ik in Turijn, in een straat vlakbij ons AirBnB, een expositie van Erik Kessels. Over foto’s. Foto’s?? Ik had dat jaar besloten om me te gaan richten op foto organizing en had vlak voor onze Italië reis een plek in een studio gehuurd om daar mijn plannen uit te broeden. Dus die expositie wilde ik wel zien: ik was sowieso al een fan van Erik Kessels’ werk als bedenker van bijzondere marketingprojecten.

De expositie (‘The many lives of Erik Kessels’) bleek alles te bevatten wat ik als foto organizer voor ogen had: het verzamelen en selecteren van foto’s, het zoeken, puzzelen naar de verhalen achter foto’s, het waarderen van amateurfoto’s en uiteindelijk iets moois en leuks met de foto’s doen. Op de expositie was ook Erik Kessels’ uitbeelding van de chaos aan foto’s die elke dag op het internet gezet worden (‘24hours’). Zijn interesse in amateurfoto’s maakte hij tot kunst. Eén en al inspiratie voor mij. Ik heb de affiche van de expositie gekocht en dat was het eerste wat ik aan de wand hing in mijn studio in Leiden – en hij inspireert nog steeds. Net als de foto’s die ik heb gemaakt van de expositie zelf; ik gebruik ze nog steeds in mijn PR uitingen. Ik heb natuurlijk het bureau (KesselsKramer) gevraagd om toestemming daarvoor

Ik ben het foto organizen aan mijn bedrijf toe gaan voegen. Ik heb cursussen gevolgd, werk samen met collega’s (FON), geef regelmatig een workshop, en heb inmiddels klanten in binnen- en buitenland. Ik ben sinds 2017 lid van The Photo Managers (TPM), een grote community in de USA die foto organizers naar een hoger niveau tilt, en waar ik veel inspiratie en kennis haal. Ik heb in 2020 en 2021 virtuele conferenties van de TPM bezocht en onlangs, in maart 2022, ‘in person’ de conferentie in Denver. Tijdens de virtuele conferentie in 2021 kwam ik in gesprek met collega Isabelle Dervaux, ook een fan van Erik Kessels’ werk. We ‘bekokstoofden’ dat het een heel goed idee zou zijn om Erik Kessels te laten spreken op de eerstvolgende conferentie.

Ik heb contact opgenomen met het bureau en Erik Kessels antwoordde al snel zelf – en ook hem leek het een leuk idee! Na wat gesprekken via Zoom was het duidelijk: hij werd de eerste keynote van de conferentie in maart 2022, in Denver. Via Zoom, maar toch.
Het was die dag voor mij dan ook een mooi en trots moment om Erik Kessels’ keynote samen met Isabelle Dervaux te mogen aankondigen. Zijn presentatie was geweldig. De zaal (met 120 foto organizers) reageerde met veel waardering en gelach, want naast briljant, is zijn originele kijk op (amateur-) foto’s ook humoristisch.

De dagen na de presentatie hebben nog veel foto organizers mij aangeschoten en bedankt voor ‘being the instrument’ om Erik Kessels’ werk te leren kennen.