Blue Zones

 

Foto’s: La Maddalena en Bosa, Sardinië

Mijn lievelingskleur is blauw. Ik maak vaak en veel foto’s van blauw, waar het zich dan ook bevindt. Als je me op Instagram (en Facebook) volgt, zul je vaak ‘blauwe’ foto’s voorbij zien komen.

Het is (dus) ook mijn bedrijfskleur. Blauw is de kleur van rust en overzicht. En voor mij is het vooral ook het blauw van de blauwe lucht, van de zee waar eilanden in liggen, een blauwe zone. Een beeld wat samenhangt met een vrij gevoel en overzicht, en waar je naar kan verlangen als je het druk hebt, of als je te veel spullen om je heen hebt, of nog veel ‘te doen’ hebt. Ik gun iedereen zo’n ‘blauwe zone’, in zijn of haar hoofd, werk en huis.

Blue Zones

Blauwe zones, ze bestaan ook echt. Vanaf 2000 is er onderzoek naar de ‘Blue Zones’ op aarde: zones waar mensen gemiddeld veel gezonder zijn en ouder worden dan in de rest van de wereld. Er zijn 5 zones in de wereld: Sardinië (Italië), Okinawa (Japan), Nicoya (Costa Rica), Ikaria (Griekenland) en Loma Linda (Californië). Het onderzoek heeft overeenkomsten gevonden in de levensstijl van de mensen in de verschillende gebieden. De ‘Blue Zoners’ eten bijvoorbeeld veel groentes, weinig vlees en genieten van een enkel glas wijn. Doordat ze genoeg bewegen is de sportschool niet nodig en opvallend is ook dat ze genoeg rusten.
Ze trekken geen scherpe lijn tussen werk en vrije tijd, en gaan door met werken tot ze het fysiek niet meer aankunnen. Hun leven is hun leven, ze zijn tevreden met ‘genoeg’ en de familie en het gezin staan boven hun carrière. Ze hebben daarnaast een voor hen duidelijk doel in hun leven, wat ‘dichtbij’ is. Bijvoorbeeld zo milieuvriendelijk mogelijk leven, hun eigen groentes verbouwen, met plezier werken, tijd hebben voor vrienden en een gastvrij en opgeruimd huis hebben. Ook belangrijk voor hen is het gevoel om ergens bij te horen. Bij een gezin, familie, dorp. Onderdeel van een groter geheel, dat geeft een geborgen gevoel. We kunnen er in ons drukke leven een voorbeeld aan nemen. En waarom niet in kleine stapjes wat veranderingen doorvoeren…

De Blue Zones… Er naartoe verhuizen doe ik niet zo 1-2-3, maar streven naar harmonie en overzicht wel. Ook in mijn werk, ik help graag om overzicht te krijgen. Sinds 2018 vooral met foto’s uitzoeken, opruimen, er grip op krijgen, mooie fotoboeken maken.. Ik heb er al heel wat mensen blij mee gemaakt! Want als je familiegeschiedenis, want daar gaat het vaak om, goed gedocumenteerd en bereikbaar is, kun je ook makkelijk de familieverhalen vertellen die erbij horen. En daar worden mensen ook gelukkig van. Dat is al één stap naar een ‘Blue Zone’!