Ontspannen door leren

Detail van piano en bladmuziek

Als je veel aan je hoofd hebt, is het belangrijk om te kunnen ontspannen, en daardoor flexibel te kunnen blijven nadenken. Neem regelmatig tijd voor die ontspanning. En maak ook genoeg tijd voor familie en vrienden.

Ontspannen en een flexibel brein houden: het kan op vele manieren. Naast wandelen, gezellig tafelen, rusten, luieren, lezen of sporten is het leren van iets nieuws ook een vorm van ontspannen. Je gebruikt je brein op een andere manier, met een ander deel, en daardoor kan het de andere zaken loslaten, ontspannen.

Voorbeelden van nieuwe dingen: een muziekinstrument leren bespelen (en dan is mijn keuze: piano, misschien niet de makkelijkste ;)), jongleren, een andere taal leren (tip: de app Duolingo), naaien, timmeren, eetbare planten leren kennen, etc. Er is genoeg! En wil je iets echt goed leren – hoe geconcentreerder je bent, hoe beter je leert én ontspant!

Extra tip: geef niet te snel op, zet je tanden ergens in! Stel een doel. Míjn doel: ik wil binnen enkele jaren, als er ergens een piano staat, wat mooie of leuke stukken kunnen spelen. Dat is nog even oefenen :).

Op de website van de Hersenstichting vind je nog veel meer tips!