Het Foto-Dieet

Bord en bestek: het foto-dieet.

Één van de sprekers op het Congres van The Photo Managers (april 2021) was fotograaf en foto organizer Nicole Olds. Zij sprak over het ‘digital photo diet’. Er worden zóveel foto’s gemaakt; vorig jaar waren het er 1,43 biljoen wereldwijd… Het komt natuurlijk omdat (bijna) iedereen altijd een camera bij zich heeft, de smartphone. En alles, werkelijk alles wordt gefotografeerd. Niet alleen om de beelden als herinnering te bewaren, maar ook als communicatiemiddel, het zijn vaak momenten om te delen op dat moment.

Herken je het – je maakt heel veel foto’s, want dan weet je zeker dat er een leuke tussen zit. En het maakt toch niet uit, je camera of computer kan de hoeveelheid wel aan.
Of je gebruikt je camera als notitieblok: een foto als reminder, naslag of bewijs. En misschien loop je ook rond met een ‘Insta’ blik… is dit een leuke voor een post?

Een feit is dat we over het algemeen (te) veel foto’s hebben. Ook ik :).
Je wil graag het gevoel, dat je op een bepaald moment hebt, vastleggen (Nicole Olds noemt het ‘grazing’, ‘all you can eat’), en uiteindelijk is misschien maar een enkele foto geslaagd om dat gevoel weer op te roepen. Soms is ook een enkele foto genoeg. Meer foto’s betekent niet meer herinneringen… Ga voor 1 goede foto!

Je kunt natuurlijk opruimen, elke week. Je kunt het ook van de andere kant gaan bekijken: maak minder foto’s. Zet jezelf op foto dieet!
Ga voor het beleven van het moment, niet voor het vastleggen met je camera (‘don’t spray and pray’). Je kunt het vergelijken met onthaasting en minimalisme. Wat heb je echt nodig, welke foto’s zijn ‘blijvers’?
Begin met minder foto’s maken. Misschien een bepaald aantal per dag, of een bepaald (klein) aantal per gebeurtenis. Ook een trucje: doe alsof je weer een rolletje van 36 foto’s hebt.

En maak je er meer, sorteer ze dan meteen. Zijn ze Mooi? Bruikbaar? Dierbaar? Ofwel ‘BUS: Beautiful, Useful, Sentimental’? Dan kunnen ze blijven. En de ‘BUS” kun je ook gebruiken op het moment dat je foto’s wil gaan maken. Denk even na voordat je weer die vliegtuigvleugel fotografeert, of weer die zonsondergang. En maak je ze toch, maak dan meteen een keuze, welke je wil bewaren.

Less is more; dat geldt niet alleen voor spullen, maar ook voor foto’s. Het is ook altijd nog een klus om ze te organiseren en te onderhouden.