Thuis werken

Thuis werken; Deel van een kast, plek voor de laptop

Thuis werken, je hebt er vast mee te maken, in welke vorm dan ook. Een goede werkplek is belangrijk, maar hoe doe je dat als je geen eigen werkkamer of plek hebt…
Als je alleen maar werkt met een laptop, is daar wel een plek voor te vinden. Maar vaak heb je nog wat wat papier, je telefoon, misschien nog een iPad of ander apparaat.

Je hebt werkruimte nodig. Al is het maar een deel van de eettafel. Zorg dat je die voor bepaalde tijd ook hebt. ‘Blokken’ afspreken (van 09.30 tot 12.00 uur) werkt goed, als je met andere huisgenoten te maken hebt, die ook de tafel nodig hebben. Er zijn al heel veel creatieve oplossingen bedacht, met zelfgemaakte schermen, vakken afgeplakt op tafel, of een geïmproviseerd extra werkblad.

Wat naast een goede werkruimte ook belangrijk is, is dat je een vaste plek heb waar je je laptop en toebehoren en je mappen of schrijfblokken kunt opbergen. Jouw plank of kast. Als je gaat werken, weet je dat alles daar ligt. Ben je klaar met werken, of stop je voor die dag, berg je daar weer alles op. Clean desk, maak er een goede gewoonte van.

In blokken werken, opruimen, het helpt je om een balans te vinden bij het thuiswerken. Verdeel de dagen van de week in bijvoorbeeld werk, huis, kinderen, ontspanning, sociale contacten, beweging. Sommige activiteiten zullen vaststaan, andere niet. Maak een schema voor jezelf en ga er mee aan de slag. Het schema hoeft je niet in een keurslijf te zetten, maar het helpt je om toe te komen aan alle dingen die spelen.
Geef duidelijk aan wanneer je werkt en wanneer je ‘thuis’ bent voor andere zaken. Als je het voor het zeggen hebt qua tijdsindeling, bedenk dan wanneer je de beste energie hebt om aan bepaalde stukken te werken. Heb je dat niet voor het zeggen, zorg dan dat je voor belangrijke werkzaamheden ‘focus’tijd inplant én afspreekt. Mijn Plan-in is hier handig voor!

Lees ook nog eens mijn tip over geconcentreerd werken.