Digitale foto’s organiseren

Zo rond 2004 zijn veel mensen digitaal gaan fotograferen. Ikzelf ook. Dat betekent dat ik nu zo’n 15 jaar aan digitale foto’s heb. Ik heb ze in mapjes in mijn computer (iMac, eerst in iPhoto, nu in Photos), op chronologische volgorde.

De mapjes hebben naast de datum (jaar-maand en soms -dag) een naam meegekregen zoals “Italië” of “Expositie Paul”. Dat is ook mijn belangrijkste tip: maak in het fotoprogramma van je computer hoofdmappen per jaar en submappen per onderwerp. En een onderwerp ‘allerlei’ kan ook, voor de losse foto’s. Of bijvoorbeeld een mapje ‘ideeën huis’, als je regelmatig inspiratie opdoet. Belangrijk: zodra je nieuwe foto’s toevoegt, schoon ze dan eerst op. Haal in ieder geval alle mislukte foto’s er uit en maak keuzes welke je bewaart. Over een tijdje zijn die tientallen foto’s van dezelfde berg echt niet interessant meer…

Wil je slim organiseren in Photos (Mac), maak dan gebruik van ‘keywords’, trefwoorden, die je aan de foto’s geeft. Met die trefwoorden kun je in ‘slimme’ mappen de foto’s verzamelen die je bij elkaar wil hebben.

Zet regelmatig alle foto’s ook op een losse (externe) harde schijf, als ‘back up’. Leg deze schijf op een veilige plek in je huis. Een keer in het kwartaal is een goede regel.
Je kunt je foto’s ook online opslaan, ‘in de cloud’, bijvoorbeeld in de Dropbox (gratis opslag tot 2 GB), of in een fotoprogramma als ‘Forever‘. Dat doe je vooral als je de foto’s wil delen met familie en/of vrienden. En dan is het toch nog steeds belangrijk dat je ze op een losse harde schijf opslaat.