Foto’s organiseren in je i-Mac

Zo rond 2004 zijn veel mensen digitaal gaan fotograferen. Ikzelf ook. Dat betekent dat ik nu (2020) 17 jaar aan digitale foto’s heb, zo’n 40.000 stuks. Ze staan op chronologische volgorde en in mapjes in mijn computer (iMac, in het Foto’s programma).

De mapjes hebben naast de datum (jaar-maand en soms -dag) een naam meegekregen zoals “Italië” of “Expositie Paul”. Dat is ook mijn belangrijkste tip: maak in (het fotoprogramma van) je computer hoofdmappen per jaar en submappen per onderwerp. Voor een reis, een speciale verjaardag, of bijvoorbeeld ‘ideeën huis’, als je regelmatig inspiratie opdoet.

Belangrijk: als je nieuwe foto’s toevoegt, schoon ze dan meteen op. Haal in ieder geval alle mislukte foto’s er uit en maak keuzes welke je bewaart. Over een tijdje zijn die tientallen foto’s van dezelfde berg echt niet interessant meer…Maak je gebruik van de iCloud, dan worden de foto’s vanzelf toegevoegd. Dan is het zaak om bijvoorbeeld 1 x in de week of maand je foto’s op te schonen. Of na een bepaalde gebeurtenis.

Wil je slim organiseren in je Foto’s/iMac, maak dan gebruik van ‘keywords’, trefwoorden, die je aan de foto’s geeft. Met die trefwoorden kun je in ‘slimme’ mappen de foto’s verzamelen die je bij elkaar wil hebben.

Maak regelmatig twee back-up van alle foto’s op een losse externe harde schijf, ook al maak je gebruik van de iCloud. Eén keer in het kwartaal is een goede regel. Je kunt de gehele bibliotheek (via de Verkenner) op een schrijf zetten, of je kunt alle foto’s exporteren naar een map op je Bureaublad. Dat lukt het beste met een hulpprogramma, Photos Takeout. Leg één schijf op een ander adres. Zie ook mijn tip ‘Maak back-ups voor flashbacks’.