Mondkapjes organiseren

21 maart 2020. Een bizarre tijd. Ik ben mondkapjes aan het maken. Er zijn nog steeds tekorten in de zorg, en ik denk dat het goed is als we ze ook zelf gaan dragen, om verspreiding van het virus te voorkomen.

 

Een filmpje van Mr. Kwong uit Hong Kong leverde me een handig patroon met uitleg. Belangrijk: dit zijn mondkapjes die niet voldoen aan de FFP1 of FFP2 norm. Maar in nood kunnen ze misschien wel in de zorg gebruikt worden. Ik maak de mondkapjes van allerlei katoen, wat ik nog in huis had.

Het mooie van dit mondkapje is, dat het een goede pasvorm heeft en twee lagen heeft. Een papieren tissue of een stukje keukenpapier tussen die lagen filtert extra. Extra lint of elastiek wat je door het masker rijgt, kan het masker nog beter laten aansluiten.

  

Belangrijk: zorg ervoor dat je er meer dan één hebt, zodat je na zo’n 2-3 uur kunt ‘vernieuwen’, en de gebruikte kunt wassen. Dat duurzame aspect spreekt me natuurlijk ook aan.

De patronen met instructies voor de verschillende maten deel ik graag hier, samen met een instructiefilmpje.

Patroon maat S

Patroon maat M

Patroon maat L

Heb je vragen of opmerkingen: stuur me een e-mail