Keien en kiezels

Keien en Kizels; keien in landschap. Timemanagement.

Soms zou je willen dat er meer uren in de dag zitten. Je bent de hele dag bezig geweest, en weer niet toegekomen aan het project wat je wil opzetten, of uitzoeken welke cursus je wil gaan volgen. Wat kun je doen? Ga eens anders naar je tijdbesteding kijken.

Bedenk dat je dag een grote pot is. En het project of de cursus zijn keien. Het zijn belangrijke en niet dringende zaken. Alle andere zaken die steeds vóór blijken te gaan, zijn de kiezels en het zand. Dat zijn mails beantwoorden, een collega uit de brand helpen. Het zijn de dingen die je makkelijk tussendoor doet, die zich als belangrijk voordoen.

Als je in die pot eerst grote keien stopt, kunnen kiezels en zand er nog makkelijk bij, het kan overal tussendoor. Andersom gaat dat niet.

Wat leer je hier van: dat je beter eerst iets met de keien kunt doen, en daarna met de kiezels en het zand aan de slag gaat. Zo heb je meer kans dat die keien – dat project of die cursus – er van komt! Want ze zijn niet dringend, maar wel belangrijk om je doelen te bereiken. Start de dag met een kei!

Bron: Covey