Meer doen in minder tijd (boek)

Ik vind het leuk om het boek te bespreken van Jan-Dirk Reijneveld, collega professional organizer-van het-eerste-uur. Ik heb het gelezen in de week dat ik in een strandhuisje verbleef. Daar had ik veel tijd, en weinig te doen :).

De titel stond me eigenlijk niet zo aan – ‘Meer doen in minder tijd ‘– want dat zijn uitgangspunten voor efficiënt werken. Ik ga liever uit van effectief werken: doe de dingen die ertoe doen, op een manier die bij je past. Maar al lezende is dat ook zeker Jan-Dirk’s uitgangspunt. En hij geeft heel zorgvuldig aan hoe je dat kunt doen, puttend uit zijn jarenlange ervaring in het coachen en trainen van mensen om hun doelen te realiseren.

Het boek is voor kenniswerkers, in loondienst of ondernemer. Het leest heel makkelijk, het is op een prettige en zorgvuldige toon geschreven. Alsof je een rustige boottocht maakt waarbij je allerlei fijne plekken aandoet. En op die plekken krijg je veel inzichten: handige, praktische, verrassende en ook grappige.

‘Meer doen in minder tijd’ heeft vier onderdelen, eigenlijk invalshoeken, die hij ook in zijn trainingen gebruikt: het brein, het gedrag, de informatie en de ICT. En dat is ook de kracht van het boek. Want ga je aan de slag met een sterkte ICT tool, zonder rekening te houden met hoe jouw brein werkt en wat de sterke en zwakke punten van je gedrag zijn, dan gaat dat niet werken. Doordat het boek steeds aan die vier invalshoeken aandacht geeft, en ook onderbouwt, ‘zie’ je hoe je aan veranderingen kan werken. En daar gaat het natuurlijk om, het moet anders, je wil rust in je hoofd, overzicht op je taken; geen gevoel van achterstand meer, maar werkplezier. Het boek helpt je om te experimenteren met nieuwe gewoontes en technieken en die samen te laten werken. En daardoor tijd over te gaan houden om toe te komen aan dingen die je graag wil doen.

Op pagina 191 staat een samenvatting, voor het geval je weinig tijd hebt :). Ik ben zelf geen bedrijfsboekenlezer, meer een ‘scanner’. Omdat de materie mij niet onbekend is, wilde ik dat ook gaan doen, scannen, maar ik heb alles gelezen. Boeiend, herkenbaar, en met soms heerlijk simpele oplossingen en tips. Zoals de tip van het snellezen: met de vinger de regels volgen. Heel effectief! En maak kennis met het ‘archiverende brein’; het werkt als je slaapt, en ook als je een pauze neemt. Het is het brein wat alle informatie opslaat, en je tijdens of na zo’n pauze een geweldig idee geeft.

Tips genoeg, zoals ‘verzin een list’ en ‘kantel de mappenstructuur’, een heldere routekaart (stroomschema) voor de informatiestroom, uitstelgedrag bedwingen en jaja, het ‘planningsoptimisme’ :), ik kan nog wel even doorgaan. Maar ik zou zeggen: lees het boek, en hou het in je tas of kast als naslagwerk. En wie weet heb je binnenkort ook je ‘heilige uurtje’, hoef je niet meer zo vaak te zoeken in je e-mail box en gebruik je in alle taken een werkwoord .

Meer doen in minder tijd, Jan-Dirk Reijneveld. ISBN 978-94-92528-67-4